6 Aralık 2013 Cuma

Bilinmeyenin gizemi

Herkes bir şeyler hakkında susar
Sanat nedir diye düşünürüz zaman zaman. Genel bir tanımlama yaparsak, hayatı anlamlandırma ya da yorumlama biçimi olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların aynı sanat eserine bakıp çok farklı yorumlar yapabilmeleri de bilinmeyenin gizeminden kaynaklanıyor. İster resim olsun, ister müzik, isterse edebiyat, birtakım soyut boşluklar mevcut hepsinde. İzleyiciyi, dinleyiciyi, veya okuyucuyu bu boşlukları doldurmaya davet ediyor hepsi de. Bilinmeyenler bilinen olsaydı acaba, bu dünya bu kadar güzel olur muydu?
Yaşamak için sanat mı gerekli, yoksa sanat için yaşamak mı? Bana göre yaşamak için sanat gerekli. Burada `yaşamak`tan kastım ekonomik özgürlüğe kavuşup fiziksel olarak yaşama sürecine devam etmek değil. Yaşamanın bir de öteki yüzü vardır. Var olma amacımızı yerine getirmek için yaşamak. Bir başka deyişle, insanların kendi hayatlarında uğruna yaşadıkları değerleri zenginleştirmektir. Evet insanın hayatta var olabilmesi için çevresel koşulların olanaklı olması lazım ki, bu da barınak veya ev yapımı demektir. Ev yapımının kendisi bir sanat dalı yani mimari oluyor. Bu da hayatı anlamlandırmaya yardımcı oluyor. Avangart, Modern, Postmodern, klasik, vs. gibi ayrımı yapılan mimari tam da bu sürecin somutlaştırılmış halidir.
Eskiden insanlar tabiata bakarak yaratılışı ve susmayı anlıyorlardı. Günümüzde ise tabiatı hakikaten dinleyebilmek için önce galleri`lere bir uğramamız gerekiyor. Hayatın hengamesinden kendi çaresiz sesimizi bile duyamıyoruz. Özellikle Postmodern sanatla bir nesneden yola çıkarak bütüne, belki hepimizin bildiği Tanrıya, belki de başka başka tanrılara ulaşıyoruz.
Sanat eserleri bizim bu serüvenimizden habersiz onları yorumlayacak olanları ve de anlamsız bakışlarla bakacak olanları bekliyor sanat merkezlerinde. Kurtulmak istedikleri bir evrene düştüğünü düşünmüyorsa eğer ziyaretçiler, bu eserleri kendince yorumluyorlar. Tümevarım yöntemiyle, detaydan bütüne (bazen de tam tersine) ulaşıyor sanat severler. Bilinmeyenin gizemini kurcalıyor herkes, sonda bilen de oluyor, bilmeyen de.

İyi gizemler!

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Blog Listem

Photobucket