1 Aralık 2013 Pazar

Mini minnacık İstanbul :)


Sanat galerilerinde neden büyük alanlarda kücük nesneler sergilenir ki? Bu soruyu merak eden çok sayıda insan var ama yine de sorunun cevabını bulmak ıçın hiçbir çabada bulunmuyorlar kanımca. Insan geniş alanda kendini çıplak hisseder ama sanatı gerçekten anlamaya, tabiri caizse onu damarlarımıza enjekte etmeye hazır olduğumuzda bu alanı bir lutuf olarak görür, hatta belki daha geniş alana ihtiyaç duyar. Zira insan artık somuttatan soyuta geçiş yapmıştır. Geçmişe yelken açar, fantezi dünyasına uğrar ve anlatılmak istenene yeni anlamlar katar. Bu anlamda herbir insanın herhangi sanat yapıtından özel anlam üretmesi beklenir. 





İREM SENEMOĞLU Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık mezunu günümüz Türk sanatçısı. Özgeçmişine şöyle bir bakarsak “Senemoğlu Mimarlık" firmasını kurduktan sonra kendi atölyesinde yeni yeni sanat eserleri üretmeye devam eden bir anneyi görürüz. Armaggan gallery`de sergilenen resimlerini görünce çok etkilendim ve sizlerle genç sanatçının resimlerini paylaşmak istedim. İrem hanım minimalizmi üslup olarak seçiyor ve böylece kentsel sorunları, yanlış yapılanmayı eleştiriye sunuyor. Kentin siluetini esasen siyah ve beyaz renkler üzerinden yansıtıyor. Bu iki renk sosyal özel ve sosyal hayatımızı bölen keskin sınırları simgeliyor aynı zamanda.





Minimalizmde sembolik anlamın
 en aza indirilmesi amaçlanır.



Nesnenin nesne olma özelliği öne çıkar.











Siyah ve beyazdan başka bir kaç renk ufak detay şeklinde beliriyor. Değişik geometrik figürler ne kadar renkli olsalar da insan bir kısıtlanmışık hali içinde buluyor kendini. Bazen ahşap, bazense betonla kaplanmış heryer.

Bazı edebi şahsiyetlerin minimalizm akımı hakkındaki sözleri;
  • Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır. (Descartes)
  • Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır. (Hegel)
  • Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir; zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır. (Ludwig Mies van der Rohe)
  • Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir minimalizm. (Kant)
(vikipediden alıntı)


2 yorum :

Unknown dedi ki...

harlem shakeden bahsederken adımı geçirmemen kötü olmuş

Unknown dedi ki...

:) Harlem Shake videonu burada payla.abilirsin :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Blog Listem

Photobucket